vchaspik-global-message
22:04, 06.02.2022

Названий вітамін, дефіцит якого у 14 разів погіршує перебіг коронавірусної хвороби

Під час пандемії коронавірусу лікарі стали частіше прописувати своїм пацієнтам вітамінні препарати, і недарма: ізраїльські вчені довели зв'язок рівня корисних речовин в організмі та тяжкості перебігу коронавірусної інфекції.

Конкретно йдеться про вітамін D. Результати спільного дослідження Університету Бар-Ілан та Медичного центру Галілеї опубліковані на порталі eurekalert.org, передає Час Пік.

Як зазначається, вітамін D найчастіше пов'язують зі здоров'ям кісток, але низькі рівні цієї речовини пов'язані з цілою низкою аутоімунних, серцево-судинних та інфекційних захворювань. На початку пандемії чиновники охорони здоров'я почали заохочувати людей приймати вітамін D, оскільки він відіграє роль у стимулюванні імунної відповіді та може захистити від COVID-19.

Дослідження ізраїльських учених показують кореляцію між дефіцитом вітаміну D і тяжкістю перебігу COVID-19 і смертністю від цього захворювання.

Було вивчено історії хвороби 1176 пацієнтів, які поступили в період з квітня 2020 року до лютого 2021 року до Медичного центру Галілеї з позитивними ПЛР-тестами. Були проаналізовані дані про рівні вітаміну D, виміряні за період від двох тижнів до двох років до зараження.

Пацієнти з дефіцитом вітаміну D (менше 20 нг/мл) у 14 разів частіше мали тяжкі чи критичні випадки коронавірусної хвороби, ніж пацієнти з рівнем понад 40 нг/мл. Смертність серед пацієнтів із достатнім рівнем вітаміну D становила 2,3% порівняно з 25,6% у групі з дефіцитом вітаміну D.

"Наші результати показують, що рекомендується підтримувати нормальний рівень вітаміну D. Це буде корисно для тих, хто заразився вірусом", - каже керівник дослідження доктор Аміель Дрор.

Читайте також: ]]>У ВООЗ спрогнозували паузу у захворюваності на коронавірус у Європі]]>