vchaspik-global-message
19:01, 05.08.2024

"Розпродаж" квартир: скільки коштує купити житло в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному

квартира под ремонт

До російського вторгнення міста "трикутника" не можна було назвати дорогими. Ціни на будинки та квартири були цілком у межах ринкових і не "вибивались". Однак зараз у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному відбуваються незрозумілі речі з ціноутворенням: нерухомість (включаючи навіть гаражі) раптово стала космічно дорогою. Особливо, якщо враховувати стан міст та відсутність нормальних умов життя.

Час Пік проаналізував, що відбувається з цінами на квартири у Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному.

Скільки коштують квартири у Сєвєродонецьку

Нещодавно в мережі з'явився новий випуск сєвєродонецької газети з оголошеннями. Оскільки доступу до інтернету у місті немає, доводиться задовольнятися друкованими виданнями. Але дивує не це, а сам вміст газети. У ній справді багато оголошень про продаж нерухомості. Якщо врахувати, що у Сєвєродонецьку більшість будинків постраждала від обстрілів і цілих багатоповерхівок не так вже й багато, то достатньо велика кількість з них, очевидно, покинуті та просто продаються. Але процес продажу може ніколи не статися через вартість квартир.

Так, наприклад, двокімнатну квартиру під ремонт виставлено майже за 2 млн рублів (майже 1 млн грн або більше 24 тис. доларів). У якому стані будинок та наскільки серйозний ремонт потрібен - не вказується. Ще одна "двушка" продається за 3 млн руб (понад 1,4 млн грн). І це перший поверх. Однокімнатна квартира коштуватиме близько 1,5 млн руб (понад 700 тис. грн).

Продаються за дивовижними цінами не лише квартири. Наприклад, на продаж виставлено гараж за 800 тис. рублів (понад 380 тис. грн).

Примітно, що більшість оголошень - не від власників, а від "агентств нерухомості", яким теж потрібно буде щось отримати за свої послуги.

На чому ґрунтуються ціни у напівзруйнованому Сєвєродонецьку, де немає ні повноцінних комунікацій, ні зв'язку, ні громадянської інфраструктури - питання відкрите. Проте інформації про те, що хтось активно купує нерухомість у місті, немає.

Ціни на житло в Лисичанську

Вартість квартир у Лисичанську, судячи з інформації з мережі, не надто відрізняється від вартості квартир у Сєвєродонецьку. Наприклад, двокімнатну квартиру на ГТВ ]]>можна купити за 2 млн рублів]]>. Вартість однокімнатної квартири - до 1,5 млн руб. У мережі зазначають, що знайти квартиру дешевше за мільйон не вийде - і це майже 12 тис. доларів. До повномасштабної війни хорошу "однушку" в Лисичанську можна було купити до 6 тис. доларів і дешевше. Але таких цін немає.

Примітно, що в квартирі за космічні гроші не буде води, опалення, найімовірніше, не буде світла. Звичайно ж, "бонусом" до всього - відсутність інфраструктури (транспортної, освітньої, медичної), відсутність зв'язку, відсутність робочих місць. Користувачі мережі обурюються такою дорожнечею, але чим вона обумовлена ​​- ніхто не розуміє.

Ситуація з нерухомістю у Рубіжному

На російських ресурсах або у групах оголошень про продаж квартир в Рубіжному із зазначенням цін виявлено не було. Тож достеменно невідомо, за скільки продають квартири у місті. Але навряд чи тут утворився квартирний "клондайк" із дешевим житлом. Про це свідчать ]]>оголошення про оренду житла.]]> Особливою популярністю користується подобова оренда квартир.

Звичайно, ця послуга не для місцевих і не для тих, хто має намір обживатися в місті. Причому виникають питання: чи справді таким бізнесом займаються самі власники житла та чи знають вони взагалі про те, що у їхніх квартирах хтось може проживати за гроші.

Загадки окупації

"Розпродаж" житла - явище, яке характерне для всіх окупованих населених пунктів Луганської області. Корінні мешканці виїжджають. У містах, які було захоплено у 2014 році, деякі квартири продаються вже 10 років, але бажаючих їх придбати не так багато. Місцеві розуміють, що така покупка - не найвигідніше вкладення. За наявності тих самих 24 тисяч доларів квартиру можна купити в безпечнішому місці. На що розраховують власники житла - невідомо. Адже продати за такою ціною під ремонт "двушку" в Сєвєродонецьку вкрай малоймовірно, як і гараж за 800 тис. рублів. За підсумками, житло так і залишиться порожнім.

Картина така, що навіть у Луганську багато порожніх квартир, які ні купити, ні продати ніхто не може. Але пояснення ціноутворення немає. Більше того, ціни на квартири у трикутнику навіть не російські. Наприклад, у Ростові - місті-мільйоннику - однокімнатну квартиру можна знайти за 1,5 млн руб., що випливає з оголошень. І якщо місцеві жителі чудово знайомі з обстановкою, то навіть для росіян ціни у напівзруйнованих Лисичанську та Сєвєродонецьку не будуть прийнятними. Тому питань щодо цін на нерухомість у регіоні більше, ніж відповідей.

Читайте також: ]]>Комусь із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного пощастить? Житлом збираються забезпечити кілька тисяч ВПО]]>